Nove energetske oznake

Nove energetske vrednosti

Uvođenjem nove regulative Evropske Unije došlo je do drastične promene opsega energetskih klasa proizvoda, samim tim i energetskih nalepnica, a svi proizvođači se moraju pridržavati novih propisa. Mi nastojimo da ponudimo svim svojim potrošačima proizvode po najnovijim Evropskim standardima, kao i da to bude transparentno i pomogne svakom korisniku da napravi najbolji izbor prilikom kupovine. Razlog zbog kojeg se uočava drastična promena u označavanju klase energetske efikasnosti je novi način obračuna potrošnje energije, promenjen opseg klasifikacije koji prati nove evropske propise, strožije standarde. Tehnokom Shop se trudi da svoje potrošače upozna sa najnovijim standardima i regulativom.

 

Zašto se promenila klasa?

Energetske oznake pojavile su se još devedesetih godina, kada je većina uređaja bila označena energetskom klasom E. Napretkom i ubrzanim razvojem tehnologije, na tržištu su se za kratko vreme pojavili proizvodi sa najvišom energetskom klasom A. Dalji razvoj doveo je do toga da proizvodi budu bolji od klase A, pa su oznake proširene znakom plus (A+, A++, A+++), kako bi se lakše razlikovali. Međutim, ovaj način označavanja za Evropsku Uniju nije više efikasan, jer tehnologija konstantno napreduje. Smatra se da ovakav prikaz, sa sve više pluseva otežava donošenje najbolje odluke krajnjem potrošaču i zbunjuje ga, jer su svi uređaji mahom prešli u “zelenu zonu” energetske efikasnosti. Cilj pomeranja skale je i da se proizvođači podstaknu da više ulažu u inovacije i da se na taj način doprinese proizvodnji energetski efikasnijih proizvoda.

 

Šta je promenjeno?

Na nivou Evropske Unije, doneta je odluka da se promeni energetska nalepnica i da na istoj raspon energetskih razreda bude od A (najviši razred) do G (najniži razred). Da bi proizvod pripadao novoj A klasi, sada mora ispunjavati mnogo više kriterijuma nego u slučaju zastarelog označavanja sa  A+, A++, A+++. Takve oznake sa plusevima više se ne koriste i nisu deo nove regulative. Novi način obračunavanja i obeležavanja uštede energije ostavlja prostor za tehnološke inovacije u budućnosti i njihovo rangiranje po kategorijama.